Vyberte stránku
abstraktni-obraz-sodalit-web-uvod

Napsala MgA. Karolína Odlasová, Ph.D.

OBRAZY NEBO LUXUSNÍ ŠPERKY? PROČ NE OBOJÍ?

12/11/2021

Můžeme přirovnávat obrazy ke šperkům? Můžeme šperky obrazy dokonce nahradit? Samozřejmě, že ano! Pětice abstraktních obrazů mého manžela, které v divácích vyvolávají spoustu vizuálních a smyslových dojmů, má všechny atributy krásných šperků. Proto jsou pojmenované po drahých kamenech, které mají magické a léčivé schopnosti.

Co mají obrazy a drahé kameny společného?

Rozhodla jsem se pátrat po tom, co mají drahé kameny a abstraktní obrazy společného a našla jsem hned několik podobných vlastností – nevšednost, výjimečnost, neopakovatelnost a tajuplný půvab. Drahé kameny v původním, surovém stavu však ničím jedinečné nejsou. Barevná krása vynikne až po jejich pečlivém opracování, které zahrnuje broušení a leštění. Teprve pak vznikají umělecká díla, zásahem člověka proměněná v estetický objekt.

Stejně tak si představuji mého manžela při tvůrčím procesu, jako takového brusiče drahokamů, který dokáže ze surového polotovaru udělat něco tak nádherného, jako je briliant. Na neopracovaném kameni, stejně jako na bílém malířském plátně začíná náročný proces, na jehož konci vznikne hotový výtvarný klenot.

Důvody, proč si drahé kameny a obrazy pořizujeme jsou také podobné. Když si pořizujeme drahý kámen, věříme v jeho blahodárné účinky. Doufáme, že nás jeho síla chrání před nemocemi, zlými silami, tragickým osudem nebo se chceme kamenem zasazeným do drahého kovu zkrášlit. Podobné motivy pozoruji i při pořízení obrazu, který si vybereme, pověsíme tam, kam chceme a on nám zdobí náš domov. Vlastnictvím uměleckého díla dáváme najevo, co se nám líbí, jací jsme nebo jaké jsou naše postoje a názory. 

Prospěšnost umění na duševní a fyzickou stránku člověka prokázalo mnoho odborníků a byla o tom publikována spousta článků.

 

Pojďme se na tuto sbírku klenotů, tedy vlastně abstraktních obrazů, podívat podrobněji.

Ametyst

abstraktni-obraz-ametyst-web.jpg

První ze série obrazů nese jméno po nádherném drahokamu, který je symbolem bohyně lásky Venuše. Kámen disponuje celou škálou překrásných odstínů fialové od purpurových až po červené tóny. 

Ametyst je mimořádně mocný kámen se silnou ochrannou mocí, která:

      • Zahání negativní emoce, stres, nespavost a noční můry.
      • Tiší strachy, vztek, obavy a zlobu. 
      • Pomáhá s těžkými rozhodnutími, novými nápady a se soustředěním.
      • Rozvíjí intuici a podporuje proměnu záměrů ve skutečnost. 
      • Pomáhá bojovat se závislostmi.
      • Posiluje věrnost a lásku.

    Ametyst je také součástí mnoha krásných královských šperků. Jeden z nejslavnějších zdobí překrásnou tiáru švédské královny Silvie. Ametystový prsten nosil i svatý Valentýn, patron všech zamilovaných.

    Nádherné odstíny fialové, růžové a červené zdobí tento abstraktní obraz. Precizní tahy štětcem připomínají nejjemnější způsob zpracování vzácných drahokamů, kdy až po pečlivém broušení a čištění vidíme kámen v celé kráse. Barevné spektrum malby působí stejně uklidňujícím a terapeutickým účinkem jako samotný drahokam. Z více úhlů a v různou denní dobu pozorujeme proměny malby podobným způsobem, jakým vnímáme odrazy světla na drahokam.

    Abstraktní obraz Ametyst jsem si chtěla nechat, ale hned po prvním zveřejnění byl zabraný. Majitelka je vášnivou sběratelkou obrazů mého muže a takové vášnivé sběratelky mají před manželkou vždy přednost. Z důvěryhodného zdroje vím, že nové majitelce přináší obrovskou radost.

    Larimar

    abstraktni-obraz-larimar-web.jpg

    Zatímco Ametyst šel okamžitě z domu, Larimar na svého majitele stále ještě čeká. Dost se tomu divím. Pohled na tento abstraktní obraz mě vždy přenese na písečnou pláž rozpálenou červencovým sluncem, nad hlavou azurové nebe a špičku nohy mi omývá průzračné moře. Realitě se ovšem přiblíží jen doma připravené mojito, které bych na pláži Karibiku popíjela také. Ale zpátky k tomuto výjimečnému skvostu. Obraz Larimar je pojmenován po nádherně modrém, vulkanickém, „kameni delfínů“, který patří k nejvzácnějším polodrahokamům na světe. Jediným nalezištěm je totiž malá oblast v Dominikánské republice.

    Larimar má spoustu blahodárných vlastností:

      • Posiluje obranyschopnost organismu.
      • Pomáhá při léčbě plic a průdušek.
      • Povzbuzuje mozkovou činnost.
      • Pomáhá nám získat nadhled a odstup od problémů.

    Abstraktní obraz kombinuje několik stylů. Zklidňující efekt modré barvy ve spreji podporují šedé geometrické tvary a bílé, mořskou pěnu připomínající nánosy barvy akrylové. Charakteristické bílé žíhání je patrné i na povrchu vybroušeného polodrahokamu. Střed obrazu tvoří nespočet tahů a švihů obráceným štětcem namočeným v barvě. 

    Snad se tento krásný obraz brzy dočká nového majitele. Moc bych mu to přála. Tomu majiteli. 

    Rubín

    abstraktni-obraz-rubin-web.jpg

    Tento obraz má všechny atributy nádherného šperku. Kdyby to šlo, nosila bych ho na hlavě jako nosí korunky evropské princezny. Pochopitelně to nejde, ale představovat si to mohu. Každopádně hned několika velkými rubíny se pyšní české korunovační klenoty. Rubín patří k nejkrásnějším a nejvýraznějším drahokamům. Sytě červené kameny mají údajně schopnost měnit negativní energii na pozitivní a probouzet v lidech to nejlepší.

    Rubín je označován za krále drahokamů a má spoustu skvělých vlastností:

      • Dává sílu, odvahu a moudrost.
      • Probouzí v lidech lásku a napomáhá ke šťastným manželstvím.
      • Dodává pozitivní energii a emocionální vyrovnanost.
      • Podněcuje sexuální touhu a má údajně afrodiziakální účinky.

    I našemu „rubínovému“ obrazu můžeme tyto poslední vlastnosti připsat. Kombinace rubínové a fialové barvy dodává malbě smyslný podtón a plocha zlaté akrylové barvy se specifickou strukturou oblouků dávají abstraktnímu obrazu až intimní charakter. Blyštivě neonový vzhled dokresluje přesná aplikace barev ve spreji. Pro „drahokamové“ obrazy typický středový obdélník podtrhuje preciznost a puntičkářskou přesnost provedení.   

    Umím si tento obraz úplně představit v nějakém novodobém luxusním vykřičeném domě. Nakonec jsme ho darovali novomanželům, kteří z něj měli obrovskou radost. Jak by také ne. Je pojmenován po úchvatném kameni, který probouzí v lidech lásku a napomáhá ke šťastným manželstvím.

    Sodalit

    malir-odlas-s-abstraktnim-obrazem-sodalit.jpg

    Je velký rozdíl, jestli malíř tvoří obraz na zakázku pro konkrétního majitele nebo pro potenciálního zákazníka. Ještě větší rozdíl však je, když malíř tvoří pro blízkého člověka a úplně něco jiného, když tvoří pro ty nejbližší. Umělcova mysl se pak rozbíhá zcela jiným směrem, než v předešlých dvou případech. Všechny pocity a vzájemné vazby se promítnou přímo na plátno. Společně prožité chvíle, konflikty, šťastné a nešťastné epizody. To všechno je tam. Stejně, jako se vyvíjel vzájemný vztah umělce a zákazníka, podobně vzniká i umělecké dílo. Nebo si to tak alespoň můžeme představovat.

    Jakákoliv lidská kreativita a tvůrčí proces vznikají vztahem k něčemu. Něco se nám líbí, namaluji to. To znamená, že mám k něčemu nějaké vazby, které se pak na plátně obrazu projeví. Stejně tak vznikal i Sodalit. Nezřídka jsem v těsné blízkosti vzniku manželových uměleckých výtvorů, a proto vím, že cesta tohoto abstraktního obrazu na svět byla náročná. Jakkoliv je můj manžel ve své tvorbě precizní a puntičkářský, jakkoliv promýšlí každý tah, každý tvar a kompozici do posledních detailů, Sodalit tomuto extrémně puntičkářskému stylu dal nový rozměr. Hodiny na něm strávené by měl problém zaplatit i bohatý podnikatel. 

    Každý milimetr obrazu je vybroušený, jako nejdražší briliant. Kompozice malby je rozdělena do pěti zdánlivě nesourodých ploch. Jednolitá zlatá plocha střídá rudou část poskládanou do geometrických tvarů, která postupně přechází do sprejem vytvořené divoké červené bouře. Stejný postup, ale v odstínech modré se zrcadlí v druhé části obrazu. Pulzující barevnou plochu zklidňuje středový obdélník v odstínech Sodalitu, který obsahuje nespočet tahů tenkým štětečkem. Fialový střed obdélníku odkazuje k meditativnímu charakteru kamene, který má pozitivní účinky na psychiku člověka, harmonizuje a uklidňuje nervy.

    Kámen Sodalit má i další zázračné účinky:

      • Posiluje koncentraci, představivost i logické myšlení.
      • Podporuje klid a stabilitu.
      • Dodává důvěru ve vlastní schopnosti a podporuje důslednost.
      • Pomáhá nalézat inspiraci.

    Věřím, že současnému majiteli obraz Sodalit nejen zkrášluje obývák, ale má na něj i žádoucí uklidňující a relaxační efekt.

    Lapis Lazuli

    abstraktni-obraz-lapis-lazuli-web.jpg

    Poslední kousek z „drahokamové“ série je takovým manželovým benjamínkem, který mu od začátku dělal jen samou radost. Jak rád za ním chodil do garáže, tedy do ateliéru, jak rád ve jménu kreativity a tvorby něčeho tak krásného opouštěl svou manželku každý večer, když děti usnuly. Skoro jsem žárlila a potají jsem se na něj, když byl manžel v práci, chodila dívat a nadávat mu. Marná snaha. Získal si mě také. Pojmenovali jsme ho Lapis Lazuli, protože kombinace modré a zlaté je pro kámen typická.

    Drahý kámen Lapis Lazuli:

      • Podporuje intuici a zklidňuje neopodstatněné pocity strachu a nejistoty.
      • Harmonizuje mezilidské vztahy. Dodává pocit klidu a míru.
      • Posiluje čestnost, poctivost, vnímavost a soucit s ostatními.
      • Učí naslouchat druhým a komunikovat.

    Pečlivě poskládaná kompozice abstraktního obrazu působí jednoduchým dojmem, ale každá část je pečlivě promyšlená a precizně provedená. Elegantní kombinace černé a zlaté barvy zdůrazňuje klasický čtvercový vzhled. Ochranný povrchový lak zvýrazní barvy a vysoký lesk připomíná dokonale vyleštěný drahokam. Stejně jako Larimar čeká i Lapis Lazuli na svůj nový domov. Třeba si ho, stejně jako drahokam, najde někdo, koho trápí úzkost, pocity strachu a nejistoty a navrátí mu do života klid a pocit bezpečí.

    Závěr

    Abstraktní malba je pro potenciální zájemce těžko uchopitelná. Nerozumí jí, neví, co v ní mají hledat, nechápou, co jim chtěl umělec sdělit. Často však stačí nechat na sebe obraz nebo jakékoliv umělecké dílo působit, vnímat barvy, kompozici a tvary a účinek se dříve či později dostaví. Stejně jako u drahých kamenů.