Vyberte stránku
Pozvánka na výstavu

Napsala MgA. Karolína Odlasová, Ph.D.

VÝSTAVA PILÍŘE – OBRAZY MARTINA ODLASE V PRAZE NA PETŘINÁCH

04/07/2022

Malíř Martin Odlas vystavuje své obrazy v nádherných prostorách Sladké dílny v Praze. 

První samostatná výstava Martina Odlase se jmenuje Pilíře a představuje přechod od geometrické abstrakce ke znázornění konkrétních motivů.

Základním pilířem Martinova života je rodina. Silné vazby k rodičům, prarodičům a bratrům formovaly jeho životní priority. Dnes je on sám základním pilířem své ženě a dětem a tato pouta se neodmyslitelně propisují do jeho tvůrčího procesu.

Na cestě za vlastním stylem vyzkoušel graffiti, typografii a portréty. Pohrával si s formou, skládal geometrické obrazce do různých kompozic. Počátky abstraktní malby můžeme vidět na obraze Antracit a růže.

Antracit a růže - detail

Postupně přešel od čisté abstrakce, kterou nyní používá jako základ většiny svých maleb, ke konkrétním prvkům. Vznikly tak například obrazy Motýl nebo Puzzle.

Motýl - detail

Současná tvorba má charakteristické znaky. Zdánlivě nepromyšlené linie barev vyvažují propracované tahy štětcem. Detailnější zkoumání odhaluje krystalickou preciznost a až notorickou posedlost perfekcionismem. Každý tah a odstín má svůj důvod. Není tu prostor pro nahodilost. Absolutním soustředěním a vytržením z reality v průběhu tvůrčího procesu vznikají díla tak nepodobná současné mainstreamové abstraktní malbě.

Pilíře, které určují umělecké směřování autora, mají i charakter zatím nesplněných cílů. Patrné je to na obraze Volnost, kde autor vyjadřuje touhu věnovat se malbě naplno.

Volnost - detail

Pokud bude Martin Odlas pokračovat s takovou vášní a urputností jako doposud, můžeme se těšit na zajímavý vývoj tohoto svérázného malíře.